Beynini Geliştirmek İster misin?

Beynini ihmal edersen; dikkat eksikliği, odaklanma zorluğu ve hafıza problemleri yaşarsın. Oysa; başarı için en hayati organ olan beynin özelliklerini bilerek, performansını artırman mümkün…

  • Beynin temel yakıtı oksijendir. Oksijeni bol ortamlarda bulunmaya çalış. Yatmadan önce mutlaka odanı havalandır çünkü sabaha kadar odadaki oksijeni kullanacaksın.
  • Kandaki oksijenin beyne taşınabilmesi için demire ihtiyaç vardır. Bu sebeple demir yönünden zengin besinler tüket. Kuru kayısı, pekmez, kırmızı et gibi… Ancak; pekmezi yoğurtla karıştırarak tüketmek, ayrıca etli yemeklerin yanında ayran içmek sık rastlanan bir yanlıştır. Çünkü süt, yoğurt ve ayran; içerdikleri kalsiyum ile vücudun demir emilimini azaltırlar.
  • Cevizin görünüm olarak beyne benzemesi tesadüf değildir. Her gün bir iki tane ceviz ye… Ayrıca haftada bir kez balık yersen, beynin ihtiyacı olan Omega3 yağ asitlerini temin etmiş olursun.
  • B vitamininin beyin enerjisini artırdığı ve beyni strese karşı koruduğu bilinen bir gerçektir. Süt ve süt ürünleri B vitamini bakımından oldukça zengindir. Besinlerden yeteri kadar B vitamini alamadığını düşünüyorsan, ilave olarak eczanelerden düşük dozlu B vitamini takviyesi alabilirsin.
  • Beynin % 75’i sudan oluşur. Günde yaklaşık 10 bardak su içmek beyin için çok önemlidir. Su içmek için susamayı bekleme. Susuz kalan beynin algı seviyesi düşer ve stres artar.
  • Beynini doğru beslemede süreklilik önemlidir. Yani bir gün akşama kadar ormanda bol oksijen almak, başka gün bir kilo ceviz tüketmek, seni daha zeki yapmaz. Beynini HER GÜN özenle beslersen, başka beyinlerin şaşıracağı bir performans görürsün.
  • Uyku düzeni beyin fonksiyonları açısında önemlidir. Uykusuz kalma ve her gün aynı saatlerde uyuyup uyanmaya gayret et.
  • Güçlü manyetik dalga yaydığı için, saç kurutma makinasını mümkün olduğunca az kullan; uzun telefon görüşmelerini kulaklık ile yap.
  • İyi ve dengeli beslen. Çünkü beyin, enerji ihtiyacı çok yüksek olan bir organdır. Yaklaşık olarak, vücut ağırlığının yüzde üçünü oluşturmasına rağmen, günlük kalorinin yüzde yirmisini harcar. “Düşünen bir insan, maden kuyularında kazma sallayan işçiden daha çok çalışıyordur.” Fuad Başgil
  • Kimileri “çok çalışmaktan beynim yoruldu” derler. Oysa beyin, çalışmakla yorulan bir organ değildir. Uzun süreli çalışmalar sonucunda bel, sırt, boyun ve gözlerde yorulma olabilir fakat beyin yorulmaz. Beynin işidir çalışmak ve ne kadar yüklenirsen ona, kapasitesi ve verimliliği o kadar artar. Yeter ki onu iyi besle… Nasıl ki düzenli idman yapan kaslar gelişir ve güçlenirse, beyin de çalıştıkça gelişir.
  • Tatil günlerinde tembel ve uyuşuk halde, düşünmeye üşendiğin ya da dalıp dalıp gittiğin zamanları hatırla. Çevrende söylenenleri bile anlamakta bazen güçlük çekersin. Oysa yoğun bir çalışma ortamında zamanla yarıştığın günlerde, onca işin altından beyninin nasıl kalktığına şaşarsın. “İnsan beyni değirmen taşına benzer. İçine yeni bir şeyler atmazsanız kendi kendini öğütür.” İbn-i Haldun
  • Günde en az bir kez beyin egzersizi yap. Hatırlamakta zorlanacağın bir şeyi ısrarla hatırlamaya çalış. Örneğin ilkokuldaki öğretmeninin soyadını veya ortaokuldaki sınıf başkanının kim olduğunu… Bu sayede beyin, belleğinde bulunan bir bilgiyi arayıp bulma yetisini geliştirmiş olur. Düşündüğün şey o anda aklına gelmese bile, günler sonra hiç düşünmezken alakasız bir zamanda hatırladığını göreceksin. Çünkü aslında beynin, geri planda o bilgiyi sürekli arar.
  • Yapılan araştırmalar, ayaktayken beynin %10 daha verimli çalıştığını göstermiştir. Önemli bir karar alman gerektiğinde, oksijeni bol ortamda gezinerek düşünmeyi tercih edebilirsin.
  • Bir hedefe ulaşmayı gerçekten istersen, beynin sen uyurken bile çalışacak ve bilinçaltında o hedefe ulaşma yollarını arayacaktır. Onun işi, sürekli çalışmak ve çözüm yolları bulmaktır. Kimi zaman aklına gelen dâhice bir fikrin, seni uykundan uyandırmasına bile şaşmayacaksın. Yeter ki sen çözüm yolu arama isteğini canlı tut.

Aydın ADAKLI

 

Bir yorum

  1. Bilmeden her geçen gün beynimizin fonksiyonlarını kaybetmişiz.Bu güzel bilgiler için gönülden teşekkürler..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir