Onu Gözünden Tanıyın

Gözler, insanın o anki duygu ve düşüncelerini ele verir. Şu ifadeleri çoğu kez duymuşsunuzdur:
“Gözler kalbin aynasıdır.”
“Ben yalancıyı gözünden anlarım.”
“Konuşurken gözlerime bak.”

Karşınızdaki insanın gözlerini dikkatli incelerseniz onun psikolojisi hakkında bazı ipuçlarına ulaşabilirsiniz:
• Karşınızdaki kişinin gözbebekleri birden büyümüş ve göz kapakları biraz daha açılmış ise; kişi o an gördüğü şeyden memnundur ve sanki onu daha iyi görmek istemektedir.
• Konuştuğunuz kişi sohbetin bir yerinde daha sık göz kırpmaya başlarsa anlayın ki o an sıkıntı yaşamaktadır. Ya size tepkili olduğu için sizi daha az görmeye çalışıyor ya da yalan söylüyordur.
• Sizi dinleyen kişinin alt göz kapaklarında yukarı yönlü bir hareket olmuş ve gözler kısılmış ise, söylediklerinize tam inanmıyor ve yalan söylediğinizden şüphe ediyor demektir.
• Birini yukarıdan aşağıya süzen bakış “değer biçme”, birinin bedeni üzerinde gezdirilen bakış “sahip olma isteği”, birinin yüzünde dondurulan bakış “düşmanlık” anlamına gelir.
• Karşıdakinin çoğunlukla ağız, çene ve boyun bölgesine bakmak “mahrem bakış” olarak ifade edilir. Bu bakış, karşıdaki kişiyi duygusal olarak arzulamanın ifadesidir.
• İletişim esnasında kim muhatabının yüzüne daha sık bakıyorsa o, karşısındaki kişiyi daha çok önemsiyor demektir.

Karşınızdaki kişi bazen göz temasını keser ve gözbebekleri; yukarı, aşağı, sağa, sola ve köşelere olmak üzere 8 açıya kayabilir. Gözbebeğinin bu hareketlerinin anlamı şu şekildedir:

1. Konuştuğunuz kişi yukarı doğru bakmaya başlamışsa o an yardıma ihtiyacı olduğunu düşünmektedir. (Allah’tan yardım isteyen birinin farkında olmadan yukarı bakması gibi.)
2. Kişinin gözbebekleri (kendisine göre) sol üst köşeye kaymışsa gördüğü bir şeyi hatırlamaya çalışıyordur. “Geçen hafta görüştüğün Ahmet’in kıyafeti nasıldı?” sorusunun cevabını hatırlamak isteyen kişinin gözbebekleri sol üst köşeye kayar. Ancak kişi, Ahmet’le görüşmediği halde, görsel bir yalan tasarlamaya çalışırsa gözbebekleri sağ üst köşeye kayar.
3. Gözbebekleri (kendisine göre) sol kulak tarafına kaymışsa işittiği şeyi hatırlamaya çalışıyordur. “Ahmet sana ne demişti?” sorusunun doğru cevabı için, kişinin gözbebekleri sol kulağı hizasına kayar. Ancak kişi, işitsel bir yalan tasarlamaya başlarsa gözbebekleri sağ kulağı hizasına kayar.
4. Gözbebekleri sol alt köşeye (kendi kalbi tarafına) kaymış ise hissettiği bir şeyi hatırlamaya çalışıyordur. “Ahmet’i görünce ne hissettin?” sorusunun doğru cevabı için gözbebekleri sol alt köşeye kayar. Ancak kişi, duygusal bir yalan tasarlamaya başlarsa gözbebekleri sağ alt köşeye kayar.
5. Gözbebekleri aşağı düşen biri, o an duygusal yoğunluk yaşamakta ve duygularıyla yüzleşmektedir. Bakışları birden aşağı düşen kişiye, mantıklı şeyler söylemeniz bir işe yaramaz çünkü o, duygusal bir ruh halindedir. Siz duygusal bir konuşma yaptığınızda ise; sizi dinleyen kişi, aşağı bakmak yerine farklı yönlere bakıyorsa bilin ki duygularınızı hissetmekten uzaktır.

Detaylı bilgi için TANIYORUM, sayfa 154

Bir yorum

  1. Aydın Adaklının “Tanıyorum” kitabını okumak istiyorum, mümkünse.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.